RESPONSIVE WEBSITE

PAST ZICH AAN ALS EEN KAMELEON

RESPONSIVE WEBSITE

Responsive is een Engels woord voor (simpel gezegd) “goed reagerend”. Een responsive website werkt goed op alle formaten beeldschermen. De website moet zich feilloos kunnen aanpassen aan telefoon, tablet, laptop en desktop.
Veel websites zijn nog niet responsive en zijn redelijk toonbaar op een PC scherm, maar zien er niet (goed) uit op het scherm van een tablet, smartphone of smartwatch.

 

Een responsive website is noodzaak

Het aantal bezoekers dat op mobiele apparaten surft, groeit hard en is inmiddels groter dan het aantal bezoekers vanaf “gewone” computers. Het is niet alleen zonde om een website te lanceren die niet goed functioneert op mobiele apparaten, want je wordt er bovendien voor afgestraft door zowel bezoekers als zoekmachines. Met een responsive website boek je op verschillende manieren winst:.

 

Verbeter je positie in Google

Op de website van Google kun je nalezen waarom responsive webdesign zo belangrijk is voor je website. In zoekmachines als Google en Bing is het tegenwoordig noodzaak dat je website responsive is:

  • Een responsive website positioneert boven niet-responsive website. In de zoekresultaten van Google op mobiele apparaten krijgen responsive websites een hogere positie dan niet-responsive websites.
  • Veel websites hebben een desktopvariant en een versie voor mobiel en tablet. Daar houden zoekmachines niet van. Het levert vaak dubbele content op (waar je een penalty voor kunt krijgen) en het brengt verwarring bij de robots die je website indexeren.
  • De totale gebruikerservaring verbetert wanneer een website goed leesbaar is op alle soorten beeldschermen. En daardoor verlaagt je bouncerate (aantal bezoekers die gelijk weer weggaan), gaat de bezoek(ers)tijd omhoog en neemt de interactie op je website toe. Dat zijn allemaal factoren waarmee je hoger in Google komt.

 

Verbeter je conversie

Websitebezoekers hebben over het algemeen een beperkte spanningsboog. Wanneer een bezoeker niet snel kan doen of vinden waar hij voor komt, haakt hij af. Responsive websites zien er op elk beeldscherm goed uit. Bezoekers blijven daarom langer rondhangen en zullen eerder contact opnemen of een aankoop doen. Bovendien kunnen bezoekers makkelijk content delen vanaf je responsive website. En daarmee neemt doelgericht verkeer naar je website toe.

 

Bespaar tijd en geld

Wanneer je voor verschillende beeldschermen verschillende websites hanteert heb je dubbel werk. Een responsive website hoef je maar één keer te laten bouwen en je hebt maar één website te onderhouden. Je hoeft slechts één campagne te draaien en je hoeft maar één website te optimaliseren voor SEO (en je beconcurreert jezelf dus ook niet met SEO).